Yrttiopisto: tunnista pihasaunio

Kun kaipaat keittiöösi trooppista tuulahdusta, kerää ja käytä pihasauniota. Pihasaunio (Matricaria discoidea) maistuu ananakselta ja kamomillalta, ja sopii parhaiten jälkiruokiin ja leivonnaisiin. Kokeile pihasaunioita esimerkiksi vadelman makuparina ja ylläty hienostuneen herkullisesta mausta. Pihasauniota voi myös käyttää kamomillaan tapaan teenä, jolloin se rauhoittaa, rentouttaa ja helpottaa nukahtamista. Tosin se sisältää vähemmän vaikuttavia eteerisiä öljyjä kuin kamomilla, mutta makunsa puolesta on aivan yhtä käyttökelpoinen.

Pihasaunio viihtyy usein tien laidalla, joten se on helppo löytää, mutta kaupunkilaisen tulee valita keruupaikka tarkoin. Pihasauniota ei kannata kerätä vilkasliikenteisen tien varrelta, vaan suunnata pihoille, metsäpoluille ja rannoille etsimään tätä herkkuyrttiä.

Pihasaunio on myös erinomainen kasvi yrttikosmetiikan valmistukseen. Se rauhoittaa ärtynyttä ihoa ja hoitaa ihotulehduksia.

Tunnista pihasaunio

Kasvi on hyvin yleinen, leviää herkästi ja kestää hyvin tallaamista, joten se kasvaa usein isoina ryhminä. Useimmat tunnistaakin pihasaunion vaikka ei nimeä muistaisikaan.

Pihasaunion kukka on kellertävän vihreä ontto mykerö, jolla ei ole ulkoisia terälehtiä kuten kamomillalla. Tillimäiset kapealiuskaiset lehdet ovat sijoittuneet varren ympärille kierteisesti. Paras tuntomerkki on kuitenkin vahva hedelmäinen tuoksu ja maku.

Emme joudu enää odottamaan kauan, ennen kuin pääsemme taas keräilemään ja syömään pihasauniota ja muita tuoreita yrttejä. Järjestän vuoden ensimmäisen villiyrttikurssini toukokuun alussa ja tänä vuonna järjestän myös ensimmäisen jatkokurssini, josta olen erityisen innoissani. Jatkokurssilla etsimme kasveja kuten maltsoja ja savikoita, maitiaisia, syötäviä ja myrkyllisiä sarjakukkaisia ja takiaisia. Lisäksi tutustumme syvemmin yrttilääkintään ja syötäviin kukkiin. Jatkokurssilla käymme myös tarkemmin läpi kasvien rakennetta ja kasvupaikkojen ominaisuuksia, jotta uusien kasvien tunnistaminen helpottuu. Kurssin aikana tutustuaan noin 10-20 kasviin riippuen ryhmän osaamistasosta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.