Moni on jo laittanut sienikorin varastoon, mutta innokkaimmat sienestäjät huomaavat, että sieltä täältä kurkista vielä erikokoisia lakkeja. Sienikausi jatkuukin niin pitkään kun maa on lumeton lumi ja lumentulon jälkeenkin voi etsiä kääpiä. Tänä vuonna tavanomaista lämpimämmät kelit ovat pitkittäneet lajirikkaampaa sienikautta ja tällä hetkellä Etelä-Suomessa voi bongailla ainakin seuraavat kuusi sientä.
1. Viiruvalmuska Tricholoma portentosum
Viiruvalmuskan lakki on suurikokoinen, 5–15 cm leveä, ja sen väri vaihtelee harmaasta vaaleanruskeaan, ja siinä on tummanharmaita viiruja tai sävyjä. Lakki näyttää vähän siltä, että joku olisi piirtänyt siihen lyijykynällä viiruja. Jalka on vaalea ja siinä on kellertävää sävyä, joka voimistuu kosketuksesta. Viiruvalmuska kasvaa mäntyvaltaisissa kangasmetsissä. Se on erinomaisen makuinen eikä sitä tarvitse esikäsitellä. Muista näköislajit sappivalmuska, suopavalmuska ja isojuurekas.
2. Oranssirousku Lactarius aurantiacus
Oranssirousku on kaunis oranssi sieni, joka kuuluu rouskujen sukuun. Sienen lakki on kirkkaan oranssi ja voi olla jopa punertava nuorena. Kun lakkia vaurioitetaan, sieni erittää valkoista maitiaisnestettä, kuten monet muut rouskut. Tämä sieni kasvaa erityisesti havu- ja sekametsissä. Oranssirousku on syötävä 5 minuutin ryöppäämisen jälkeen, sen maku on miedosti hapan.
3. Hallavahakas Hygrophorus hypothejus
Hallavahakas on pienehkö sieni, joka esiintyy yleensä pienissä ryhmissä. Joskus sitä voi vielä löytää, kun pieni lumikerros peittää jo maan. Lakin väri on oliivinruskea tai mustanruskea ja limainen. Heltat ovat kellertävä, melko lyhytjohteisia ja harvassa, kuten vahakkailla yleensä on. Myös jalassa on kellertävää väriä. Etsi hallavahakkaita mäntykankailta. Sieneä ei tarvitse esikäsitellä.
4. Suppilovahvero Craterellus tubaeformis
Suppilovahvero on Etelä-Suomessa erittäin satoisa sieni ja alottelijoiden lempisieniä. Sitä on helppo löytää ja tunnistus on helppo oppia. Sen lakki voi olla kellanruskeasta tummenpaan kellertävän- tumman- tai harmaanruskea. Väri vaihtelee voimakkaasti vaaleasta tummaan myös kasvustoittain. Sienellä ei ole helttoja vaan poimut. Jalka on kellertävä.
5. Kantokääpä Fomitopsis pinicola
Kantokääpä kuolevissa puissa ja kannoissa yleensä kuusikoissa. Sen uloin rengas on hyvin vaalea tai kellertävä ja keskemmällä on punaisen eri sävyjä, myöhemmin väri tummenee, keskiosa voi olla jopa musta.
Kantokäävän itiömän nuorissa osissa näkee usein pisaroita. Käävän pääosa on runkoa lahoittava rihmasto, joka kuljettaa ravinteita kasvavaan itiöemään. Sen kasvu on rivakkaa, sieni pumppaa ravinteiden kuljetuksessa tarvitun, mutta kasvussa tarpeettoman veden pisaroiksi.
Kääpä kerätään kasvukauden aikana, hakataan paloiksi kirveellä, viipaloidaan tai rouhitaan ja jauhetaan tuoreena, sillä se
kovettuu helposti. Kokeile kuivattuna jauheena, taikka uutteena ruoan maustamiseen, kahviin kaakaoon, teehen sekä juomasekoituksiin.
Kantokääpä sisältää C-vitamiinia 109mg/100g, betakaroteenia, E-vitamiinin kaikki tokoferolit ja fenoleja. Se puhdistaa elimistöä
lievittää tulehduksia, vahvistaa immuniteettia ja virkistää. Se voi parantaa verenkiertoa ja allergioita sekä virkistää.
6. Taulakääpä Fomes fomentarius
Monivuotinen taulakääpä kasvaa useimmiten koivupuilla, mutta myös muilla lehtipuilla. Vanhana tyypillisesti kaviomainen hyvin kova ja korkkimainen lakki. Pillikerros tummuu koskettaessa. Sitä on käytetty tulenteossa, sopii paperinvalmistukssa, hyttyskarkoitteena ja siitä taulakäävästä voi valmistaa kangaskuitua. Se värjää lankaa ja kangasta keltaiseksi.
Taulakääpä ehkäisee verenvuotoja, kipua ja särkyä. Se rauhoittaa ja tasapainottaa sekä puhdistaa elimistöä ja tukee maksaa. Valmista taulakäävästä ja muista lääkinnällisistä sienistä tinktuuroita.
Lue lisää lääkinnällisistä sienistä Sinikka Piipon Terveyttä sienistä -kirjasta. Muistathan, että käävät kasvavat hitaasti eikä niitä kerätä paikoista, joissa niitä on vain vähän. Pakurikäävän keruuseen tarvitset maanomistajan luvan.
Ensi vuoden sienikurssikauteen on vielä pitkä aika, mutta innokkaimmat voivat jo varata paikan ensimmäiselle kurssille tai ostaa lahjakortin läheiselle.