Lehtometsän pauloissa

Olen löytänyt uuden lempimetsän. Paikka on kuin sadusta. Jalopuiden koristelema pieni kukkula saa kulkijan pysähtymään ja ihastelemaan. Tammet, lehmukset ja vuorijalavat hengittävät tuulen tahdissa, maata koristaa kukkamatto ja kevään linnut visertävät kilpaa. Aluetta kiertää noin kilometrin pituinen polku, joten tänne ei tulla suorittamaan vaan oleilemaan.

Satumetsä sijaitsee alle kymmenen kilometrin päästä kodistani Espoon Lasilaakson kainalossa Fiskarsinmäessä. Alue kuuluu luonnonsuojeluohjelman piiriin, joten alue on nimitetty Espoonlahden luonnonsuojelualueeksi.

Fiskarsinsmäki kuuluu myös Natura 2000 -alueisiin. Natura 2000 on Euroopan unionin hanke, jonka tavoitteena on tukea luonnon monimuotoisuutta. Luontoalueita arvioidaan ja valvotaan EU:n ohjeiden mukaan. Suomessa on nyt 1 857 Natura-aluetta.

Alue houkuttelee vieraakseen tällaista aloittelevaa lintubongaria kiikaroimaan lintutorniin ja tarkkailemaan ruovikkoista vesialuetta ja rantaniittyä. Myös luontovalokuvausta harrastavalle paikka on kuin unelma. Valoa tulvii kukkulan puiden väleistä ja maassa kukoistaa kauniit pystykiurunkannukset, valkovuokot, kielot ja imikät. Lehtokukkulan takaa paljastuu myös kalastajille leppoisa apaja. Melkein joka kerta, kun olen vieraillut alueella, olen bongannut kalastajia Mankinjoen varrelta. Itsekin olen napannut joenuomasta iltapalaksi muutaman ahvenen.

(Blogiteksti julkaistu alunperin vanhassa blogissani.)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.