Katajaa on pitkään pidetty pyhänä puuna. Sen on uskottu karkottavan noitia, katajaa polttamalla on yritetty karkoittaa pahoja henkiä ja ruttoa, ja sen marjat on uskottu parantavan erilaisia sairauksia. Katajasta on myös valmistettu puhdistusainetta puuesineiden siistimiseen.
Katajasta voidaan hyödyntää marjat, nuoret versot, havut ja puuaines. Pippurinkokoiset marjat maustavat siirappeja, juomia ja liharuokia. Oksia ollaan perinteisesti käytetty kalojen savustamisessa lisäämällä muutama oksa leppälastupedin päälle savustuspönttöön.
Katajaa pidetään antiseptisenä, joten se soveltuu mainiosti myös siivousetikan maustamiseen. Tuoksu on raikas ja metsäinen, joten se sopii täydellisesti käytettäväksi luontoa rakastavien ihmisten kotien siivoamiseen.
Katajanoksien napsiminen ei kuulu jokamiehenoikeuksiin, mutta onneksi meidän tontilla kasvaa useampi kataja.
Aikaisemmin olen valmistanut siivousetikkaa sitrushedelmien kuorista ja maustanut eteerisillä öljyillä, mutta nyt haluan myös kokeilla erilaisilla yrteillä ja pihapiirin antimilla maustettuja siivousetikoiden tekemistä. Puutarhassamme kasvaa rosmariinia, timjamia, minttua ja piparminttua, joista varmasti kaikista saa ihanantuoksuisia siivousetikoita tai pyykkietikoita.
Siivousetikka valmistuu vaivattomasti liottamalla yrttejä tai appelsiininkuoria etikassa parin viikon ajan pimeässä ja viileässä. Etikkaa on hyvä hölskytellä päivittäin. Liottamisen jälkeen mausteet siivilöidään pois ja pullotetaan etikka. Käyttöetikka laimennetaan vedellä riippuen käyttötarkoituksesta esimerkiksi 1:2 tai 1:3.
Puhdistaminen itsetehdyllä siivousetikalla on halpaa ja ympäristöystävällistä. Haluan minimoida poikien kemikaalikuorman, joten luonnollinen valinta on siivota koti etikalla, soodalla, vedellä, sitruunalla ja muilla vaarattomilla siivousaineilla. Toinen kaksosista liikkuu jo pitkin lattioita kosketellen ja maistellen kaikkea mitä eteen sattuu ja molemmat lätkii tahmeilla käsillään keittiön pöytää ruokailun lomassa eli ekosiivous on välttämätöntä.