Elämäniloa tuova nukula

Nukula on monivuotinen kasvi, joka kasvaa 50-150 cm korkeuteen. Sen varsi on nelisärmäinen ja vankka pituudesta huolimatta. Sen lehdet ovat päältä tummanvihreitä ja altaalta harmaita sekä isohampaisia. Kukat ovat nukkaiset ja vaaleanpunaiset. Leonurus -lajeija on olemassa reilu parikymmentä. Näistä ainakin kolmea käyetään yrttilääkinnässä (Leonurus cardiaca, Leonurus japonicus, and Leonurus sibiricus). Nukula on levinnyt Eurooppaan Aasian lauhkealta vyöhykkeeltä, ja on ollut muinoin yleinenkin kasvi Suomessa. Nykyään se löytyy lähinnä puutarhoista ja puutarhakarkulaisena.

Satoa keskikesän aikaan

Nukulasta kerätään kukkivat latva heinäkuussa, kun se on täydessä kukassa. Latvaa kerätään 40-50 cm, mutta istustusvuonna ei joidenkin mukaan kannata kerätä satoa, jotta kasvi ei kärsi. Itse olen kerännyt satoa jo ensimmäisen vuonna ensimmäisenä vuonna. Latvat kuivataan ja pilkotaan pienemmiksi, koska varsi on kova ja paksu. Nukula tuoksuu hieman epämiellyttävälle ja maku on karvas, joten sitä on paras käyttää uutteissa eikä esim. teesekoituksissa

Kylvin nukulaa ensimmäisen kerran viime talvena puutarhaani talvikylvönä ja se kasvoi todella hyvin vaikka puutarhani on hankalaa savimaata. Toivottavasti kasvaa vielä ensi vuonnakin ja sato on yhtä runsas kuin viime vuonna.

Sydämenvahvistusyrtti ja stressin lievittäjä

Kiinnostuin jokunen vuosi sitten nukulasta, sillä kuulin sen toisen nimen sydämenvahvistusyrtti ja sen englanninkielisen nimen motherwort (vanh. engl. “äidin kohtu”). Englanninkielisissä podcasteissa sitä hehkutetaan tärkeäksi naisten yrtiksi, erityisesti äideille, ja mainitaan että se olisi hyödyllinen naisen elämän eri vaiheissa. Viime aikoinen nukula on jostain syystä tullut useamman kerran uniini ja muutaman kerran avannut sattumalta yrttikirjan juuri nukulan kohdalta.

Nukulaa voi ostaa Virosta apteekeista. Lue lisää Viron yrttivalikoimista täältä ja täältä.

Tukimusten mukaan nukula on rauhoittava, kouristuksia ehkäisevä, tulehduksia hillitsevä, verenpainetta laskeva ja sydämen supistuksia säätelevä kasvi. Se on myös virtsaneritystä lisäävä kasvi. Siitä voi olla apua rytmihäiriöihin ja stressin lievittämisessä sekä kuumiin aaltoihin. Barty Phillipsin Yrtit -kirjassa mainitaan, että nukula olisi tehokas veritulppien hoidossa. Nukula vaikuttaa mahdollisesti myös kilpirauhasen toimintaan hillitsevästi.

Vaikuttavia aineita ovat mm. karvas- ja parkkiaineet, stakhydriini-alkaloidi ja leonuriini. Tutkimusten mukaan stakhydriini-alkaloidi vaikuttaa fibroosia ehkäisevästi, hillitsee tulehdusta ja hapetusstressiä. Se vaikuttaa myös sydämen ja verisuoniston toimintaan.

Nukulaa voidaan käyttää liian niukkoihin tai epäsäännöllisiin kuukautisiin, kuukautiskipuihin ja vaihdevuosivaivoihin. Nukula vaikuttaa kohdun supisteluherkkyyteen. Myös kiinalaisessa yrttilääkinnässä nukulaa käytetään gynekologisiin vaivoihin ja yleisesti hormonien tasapainottamiseen.

Sen sanotaan rauhoittavan hermoja, vähentävän alakuloa ja tuovan elämäniloa. Virolaisen Metsämuorin mukaan nukulan avulla ärtyneet tunteista voi päästä eroon ja tulla rauhalliseksi sekä tasapainoiseksi. Nukula on kuivaava ja viilentävä kasvi.

Kasvimaailman leijonaemo

Nukulan tieteellinen nimi Leonurus viittaa kreikan sanoihin “leo”, leijona ja “oura”, häntä, sillä sen pörröiset pitkät kukkalatvat on katsottu muistuttavan leijonan häntää. Nimi cardiaca viittaa sen käyttöhistoriaan sydän- ja ruoansulatusvaivoihin. Ensimmäisiä kirjallisia mainintoja nukulan käytöstä on 1500-luvulta, jolloin saksalainen botanisti Leonhart Fuchs hyödynsi nukulaa. Keskiajalla sitä kasvatettiin luostarien lääkeyrttitarhoissa ja myöhemmin sitä istutettiin myös muihin puutarhoihin.

Suomessa nukula on saanut nimensä nokkosen kutsumanimen nukulaisen mukaan. Täällä sitä on kutsuttu myös hamppunokkoseksi ulkonäkönsä takia. Yrttimagiassa kasvia pidetään lapsia ja äidin oikeuksia puolustavana kasvina. Nukula on kuin kasvimaailman leijonaemo, hoivaten äitiä ja lapsia.

Nukulaa Lihulan linnan raunioilla Virossa.

Lähteet:
Metsämuorin Kasvien viestit
Örtmedicin och växtmagi 1982 Reader’s Digest
www.luontoportti.fi
Cheng et. al, A review of pharmacological and pharmacokinetic properties of stachydrine, Pharmacological Research, Volume 155, 2020.
Yrtit suosituimmat mauste ja lääkekasvit, Barty Phillips (Suomentanut Ulla Lempinen)
Miao et. al, Leonurus japonicus (Chinese motherwort), an excellent traditional medicine for obstetrical and gynecological diseases: A comprehensive overview. Biomedicine & Pharmacotherapy
Volume 117, September 2019
www.yrttitarha.fi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *