Kolme ruokakaupan rohtokasvia

Timjamia voi ostaa sekä tuoreena että kuivattuna melkein jokaisesta ruokakaupasta.

Timjami

Timjami on paljon muutakin kuin uuniperunoiden maustaja ja liharuokien koristaja. Sillä on pitkät perinteet antiseptisena aineena, yskänlääkkeenä ja ruoansulatuksen edistäjänä. Timjamia on myös pidetty rohkeuden ja voiman symbolina sekä sitä on siroteltu uhrieläinten päälle, jotta ne olisivat otollisempia jumalille. Keskiajalla timjami oli niin tärkeä, että Kaarle Suuri määräsi sitä kasvatettavaksi kaikissa valtakuntansa puutarhoissa sekä mausteeksi että lääkkeeksi. Kuuluisia kasviparantaja Hildegard Bingeniläinen piti sitä hyvänä vaihtoehtona ihonhoitoon sen puhdistavan vaikutuksen takia ja myöhemmin ruton runtelemaa kehoa puhdistettiin timjamilla. Keskiaikaiset aatelisneidot kirjailivat timjaminoksia huiveihinsa ja lahjoittivat niitä ristiretkille lähteville suosikkiritareilleen.

Timjami rohtona ja suitsukkeena

Nykyään tiedetään, että timjamin aromaattinen öljy sisältää tymolia ja karvakrolia vaikuttavina aineina. Ne parantavat säilyvyttä sekä tappavat bakteereita ja sieniä. Ne saavat myös liman irtoamaan ja tehostavat ruoansulatusta.

Itse rakastan timjamiteen makua ja talvisin sitä tulee juotua paljon. Timjamista valmistuu myös ihania suitsukkeita, joiden uskotaan puhdistavan energioita ja karkoittavan negatiivista tunnelmaa. Suitsukkeena käytettynä se myös tuo suojaa kotiin ja itsevarmuutta käyttäjälle. Ilokseni se talvehtii tuuheana kasvihuoneessamme, joten minulla on vuoden ympäri tuoretta timjamia saatavilla.

Salvia on tuttu ranskalaisesta keittiöstä, mutta se on myös tehokas rohtokasvi.

Salvia

Salvian täyteläistä makua on ylistetty ympäri maailmaa tuhansia vuosia. Maun lisäksi sen parantava voima on kiehtonut niin, että sen tieteelliseen nimeen kätkeytyy sana salvere, joka tarkoitaa pelastaa. Sitä on käytetty myös säilöntäaineena, haavojen hoidossa ja ruoansulatusta edistämään sekä hikoilua estämään.

Salvia yrttilääkinnässä ennen ja nyt

Salvialla on laaja-alainen maine kasvilääkinnässä. Tiedetään, että antiikin kreikkalaiset ja roomalaiset uskoivat salvian parantavan muistia, kuten rosmariinikin, mutta käyttivät sitä myös käärmeenpuremiin, loismatoihin, diureettina, haavojen hoidossa sekä kuukautisten käynnistäjänä. 900-luvulla arabilääkärit pitivät salviaa kuolemattomuuden yrttinä ja uskoivat, sen pidentävän ikää. Keskiajalla Kaarle Suuri määräsi salviaa kasvatettavaksi maatilojen rohdostarhoissa, aivan kuten timjamiakin. Historian saatossa salviaa on käytetty unettomuuten, intiimialueiden pesuun, masennuksen, suoistovaivoihin sekä hengityselinsairauksiin.

Nykytutkimuksen mukaan salvialla on yksi ainutlaatuinen ominaisuus, joka asettaa sen erilleen muista rohdoskasveista: se vähentää hikoilua jopa 50 prosentilla. Sitä käytetään deodoranteissa sekä teesekoituksissa äidinmaidon erittymisen tyrehtymiseen. Salviateen vaikutus on kuitenkin kaksijakoinen; kylmä salviatee vähentää hien ja maidon erityistä, mutta kuuma tee voi lisätä hien ja maidon eritystä.

Nykyään tiedetään myös, että salvia on aktiivinen monia bakteereita vastaan, joten se soveltuu haavojen hoitoon esimerkiksi kääreissä tai haavavoiteisiin pieniin naarmuihin ja viiltoihin.

Tätä supermarkettien rohdoskasvia kannattaa myös kokeilla ruoansulatuksen tehostamiseen. Tutkimusten mukaan salvia rentouttaa ruoansulatuskanavan sileitä lihaksia ja edistää ruoansulatusta. Siitä voi olla apua myös kurkkukivun hoidossa, sillä se sisältää limakalvoja supistavia tanniineja.

Salviaa ei tule käyttää sisäisesti raskaus- tai imetysaikana, sillä se stimuloi kohtua ja mahdollisesti hillitsee maidontuotantoa.

Rosmariini sopii sekä suitsukkeisiin, ruoanlaittoon että kosmetiikkaan.

Rosmariini

Rosmariini on paljon muutakin kuin perunoiden ja lihan maustaja. Esivanhempamme huomasivat, että rosmariini auttaa lihaa säilymään pidempään sekä kulkivat rosmariiniseppeleet päässä, sillä uskoivat sen parantavan muistia. Rosmariini on myös symboloinut puolisoiden keskinäistä uskollisuutta, joten se on ollut tärkeä osa hääseremonioita sekä osa lemmentaikoja. Tätä aromaattista kasvia on myös piilotettu tyynyn alle siinä toivossa, että pahat unet pysyvät poissa.

1500-luvulla rosmariinista tuli naisvallan symboli ja silloin rosmariiniruukku talon edessä merkitsi, että talossa määrä nainen. Tästä syntyi tietenkin riita, jolloin miesten tiedetään repineen ne todistaakseen kuka määrää kodissa kaapin paikan. Toisen maailman sodan aikaan Ranskassa hoitajat polttivat rosmariinin lehtiä, katajanmarjoja ja antiseptisiä aineita potilaishuoneissa siinä toivossa, että taudit pysyisivät loitolla.

Muiden aromaattisen kasvien tapaan rosmariiniakin on käytetty päänsäryn, hengitysteiden ja suolistovaivojen hoitoon. Nykyään rosmariinin rohdoskäyttö eurooppalaisessa kasvilääkinnässä käytetään erityisesti rauhoittamaan vatsaa ja lievittämään nenän tukkoisuuttä sekä yrttivoiteissa virkistämään.

Kaupan rohdoskasvit DIY kosmetiikassa

Käytän timjamjia, salviaa ja rosmariinia ruoanlaitossa ja yrttiteesekoituksissa, mutta myös kosmetiikassa. Kaikki nämä kasvit soveltuvat hoitaviin salvoihin ja myös voiteisiin sekä deodorantteihin. Niiden bakteereita tuhoava vaikutus auttaa haavojen hoidossa ja eteeriset öljyt antavat hyvää tuoksua itsetehtyihin kosmetiikkatuotteisiin. Antioksidanttipitoisuutensa takia rosmariini jopa parantaa tuotteiden säilyvyyttä.

Näistä yrteistä voi valmistaa myös tunnelmaa tuovia ja energiaa puhdistavia suitsukkeita. Suitsukkeet sopivat hyvin hemmotteluhetkiin, saunarituaaleihin, meditaation tueksi ja siivouspäivien iloksi.

Näitä ja monia muita hoitavia kasveja käytämme myös Yrttikosmetiikkaa & taianomaisia kasveja -kurssilla maaliskuussa. Tervetuloa mukaan 🙂

-Anna

Lähteet: Terveyskasvit, Michael Castleman (2000 Otava) ja Yrttikometiikkaa & taianomaisia kasveja -kurssin materiaalit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *