Edellisestä yrttimatkasta Tallinnaan ei ollut ehtinyt kulua kuin pari kuukautta, kun yrttinen naapurimaamme kutsui taas. Tällä kertaa matkasin lahden toiselle puolelle Sandyn kanssa, joka on kiinalaisen yrttilääkinnän ammattilainen. Reissun aikana keskustelimme paljon kiinalaisen ja eurooppaisen yrttilääkinnän eroista ja yhtäläisyyksistä sekä ihmettelimme ja ihastelimme virolaisten apteekkien tarjontaa.
Yrttejä apteekin hyllyltä
Ensiksi suuntasimme Nautica-kauppakeskuksen Südameapteekkiin, joka sijaitsee sataman läheisyydessä. Tarkoituksenani oli löytää isohirvenjuurta (Inula helenium) sekä muita hoitavia kasveja, joita tarvitsen yrttikurssejani varten. Kurssejani varten keräilen kesäisin paljon kasveja sekä tilaan esimerkiksi Yrttipajalta, mutta on paljon kasveja joita Suomesta ei saa ostettua tai en saa tarpeeksi kerättyä. Tänä vuonna osa keräämistäni kasveista loppui jo viime syksyn puolella, sillä menekkiä kursseilla on niin vaikea ennustaa enkä kaikkia tarvittavia kasveja edes löydä tarpeeksi. Toki voisin tilata esimerkiksi Saksasta isoja määriä vaikeasti saatavia kasveja, mutta onhan se aina mielenkiintoisempaa mennä yrttimatkalle Tallinnaan.
Kielletyt yrtit
Südameapteekin valikoima aiheutti meissä hilpeyttä, intoa ja ihmetystä. Valikoimissa oli esimerkiksi keltamoa, kalmojuurta, koiruohoa, rohtoraunioyrttiä, nukulaa, leskenlehteä, malvaa, orapihlajaa ja tummarusokkia. Näistä erityistä huomiota herättivät keltamo ja rohtoraunioyrtti. Keltamoa pidetään maksalle haitallisena yrttinä ja se lisää sapen liikkuvuutta liian rajusti. Rohtoraunioyrtti sisältää haitallisia pyrrolitsidiinialkaloideja, jotka nekin rasittavat maksaa. Monet eivät myöskään suosittele leskenlehden käyttöä. Toki aina on kyse myös annostuksesta ja käytön tarkoituksesta. Esimerkiksi kiinalaisessa lääketieteessä leskenlehteä käytetään akuuteissa hengitystieinfektioissa, sillä se irroittaa tehokkaasti limaa. Kasvia ei kuitenkaan käytetä sellaisenaan eikä pitkä aikoja putkeen vaan osana yrttisekoituksia kuuriluonteisesti, jolloin päivittäinen annos jää pieneksi.
Pohdimme, että aina on tärkeintä tehdä oma selvitys ennen kyseenalaisen yrtin käyttöä. Meillä on kaikilla mahdollisuus lukea tutkimuksia ja kirjoja sekä lukea mitä eri yrttilääkinnän suuntaukset kertovat kyseisestä yrtistä. Monesti vaihtoehdoksi löytyy myös yleisesti turvallisina tunnettuja yrttejä, joten miksi ei suosisi niitä.
Mäkikuismasta on moneksi
Seuraavaksi matkamme varrelle osui Benu-apteekki, jossa tutkimme erityisesti erilaisia yrttisekoituksia. Mäkikuismaa käytetään Virossa ilmeisesti moneen eri vaivaan, aina naistenvaivoista ruoansulatusvaivoihin. Mäkikuisma onkin yksi mielenkiintoisimmista kasveista ja siitä voi varmasti olla apua moneen vaivaan vaikka eurooppalaisessa kasvilääkinnässä sitä käytetään erityisesti lievään masennukseen ja öljynä ihonhoidossa.
Euroopan vanhin apteekki
Vanhan kaupungin sydämessä sijaitsee Raeapteek, joka on keskiajalta lähtien toiminut apteekki ja nykyään myös museo. Rakennus huokuu historiaa ja saa mielen vaeltamaan aikaan, jolloin luonnonlääkintä oli terveydenhoidon keskiössä. Kun kysymme onko heillä myynnissä yrttejä, saamme reippaan vastauksen: tottakai! Myynnissä on sekä virolaisia yrttejä kuten ruostehappomarjaa ja väinönputkea että muualta tuotuja yrttejä, kuten damianaa, hibiskuksen kukkia, sitruunaverbenaa ja brasiliankatajaa.
Kaikissa apteekeissa myydään toki myös lääketeollisuuden tuotoksia, mutta lääkkeet ovat sulassa ravintolisien ja yrttien kanssa.
Yrttien matka kosmetiikkakurssille
Reppuun päätyi laaja valikoima yrttejä, joita käytetään kursseilla pitkin kevättä. Seuraavan kaikille avoimen yrttikosmetiikkakurssin pidän maaliskuussa (lisäksi pidän kaksi kaikille avointa yrttikosmetiikkakurssia englanniksi; helmikuussa ja huhtikuussa), jossa pääsemme työskentelemään usean kotimaisen, virolaisen ja eksoottisemman yrtin kanssa.
Pieni viro-suomi-yrttisanakirja
Karkade = hibiskus
Kikkaputke juur = väinönputken juuri
Katuaba = brasiliankataja
Sidrunaloisia = sitruunaverbena
Kukerpuu = happomarja
Naistenpuna = mäkikuisma
Kummeli = kamomilla
Kassinaeris = malva
Põdrakanep = maitohorsma
Veiste-südamerohi = nukula
Põldosi = peltokorte
Koirohi = koiruoho
Pärnäpuu = lehmus
Viirpuu = orapihlaja
Angervaks = mesiangervo