Näin helmikuun alkupuolella on vielä täysin talvi, mutta jokin on muuttunut. Lintuja vierailee enenevissä määrin ruokailemassa lintulaudan buffetissa, yhtäkkiä ehtii ulkoilemaan enemmän valoisan aikaan ja inspiraatio uuden tekemiseen voimistuu.
Talven mittaan olen keräillyt männyn-, katajan- ja kuusenoksia. Lisäksi taskuun on päätänyt myös muutamia lepän käpyjä. Näistä olen hauduttanut teetä vahvistaakseni keuhkojeni ja suolistoni toimintaa tai ihan vain maun vuoksi. Varsinkin männyneulasista valmistettu tee hurmaa maullaan.
Varaslähdön kevääseen otan yleensä koivunoksien avulla. Otan muutaman oksan maljakkoon ja tuon sisälle lämpimään paikkaan. Parin viikon päästä saan nauttia tuoreista koivunlehdistä. Koivunlehdet sisältävät paljon C-vitamiinia (150–230 mg/100 g), polyfenoleja, mineraaleja ja hivenaineita. Ne vaikuttavat diureettisesti ja puhdistavasti, samoin kuin koivun mahla. Kansanperinteen mukaan koivun oksat tuovat kotiin onnea, hyvyyttä, puhtautta ja valoa äidillisellä energiallaan.
Viimeistään parin kuukauden päästä alkaa lumi sulamaan ainakin eteläisissä osissa maata. Sulaneista kohdista voimme pian poimia talvehtivia kasveja ja lämpimillä paikoilla tuoreita versoja. Kevät merkistee myös villiyrtti-webinaarien ja retkien aloitusta.
Pidän ensimmäisen villiyrtti-webinaarin maaliskuussa. Webinaarissa käydään yhdessä läpi mitä kannattaa kerätä heti lumien sulamisen jälkeen, mitä niistä voi valmistaa ja niiden rohtovaikutuksista. Kerron myös säilönnästä ja mistä yrttejä kannattaa kerätä. Yhteisen yrttihetken lopulla on mahdollisuus esittää kysymyksiä ja kaikki materiaalit lähetetään sähköpostiin webinaarin jälkeen. Olet joko harrastanut villiyrttejä jo jonkin verran ja haluat kertausta ennen tulevaa kasvukautta tai aloittelija – tervetuloa mukaan!
Varaa paikkasi kevään ensimmäiseen villiyrtti-webinaariin pian, sillä paikkoja on rajoitetusti.