Katajalla on arvokas ja sitkeä olemus. Se voi elää yli 1000-vuotiseksi, joten se symboloi pitkää ikää ja selviämistä. Kataja on kaksikotinen, ainavihanta havupensas tai -puu. Käpy on marjamainen, ensiksi vihreä ja kypsyessään tummansininen.
Kataja antaa satoa ympäri vuoden
Tummia marjoja kerätään syksyllä. Apuna voi käyttää marjapoimuria tai levittää lakanan puun alle ja ravistella sitä. Kerkkiä voi kerätä keväällä ja havuja ympäri vuoden. Myös marjoja voi kerätä ympäri vuoden, jos niitä sattuu löytämään. Marjojen kypsymiseen menee kolme vuotta. Oksia voidaan kerätä vuoden ympäri. Kerkät kerätään keväällä.
Mauste ja rohto
Sekä karvaita vihreitä että makeita tummia marjoja voi käyttää. Niillä voi maustaa ruokia ja juomia sekä tehdä uutteita, siirappia ja kääreitä. Marjoista voi valmistaa esimerkiksi etikkaa, simaa, sosetta, mehua tai marinadeja.
Marjat ovat piristäviä, ruuansulatusta kiihdyttäviä ja virtsaneritystä lisääviä. Ruoansulatusongelmiin voi ottaa 1-5 marjaa päivässä kahden viikon ajan.
Katajan oksista ja kerkistä voi keittää teetä ja käyttää niitä maustamaan soppia ja pataruokia. Neulasia voi hyödyntää myös kylvyissä, voiteissa, saunavihtana ja höyryhengityksessä, samoin kuten muita havupuita. Katajasta voi valmistaa myös suitsukkeita. Kataja on kuitenkin voimakkaampi rohto kuin moni muu havupuu, joten sitä tulee käyttää sisäisesti kohtuudella.
Kataja lisää keuhkoputkien rauhaseritystä ja irrottaa limaa. Se torjuu bakteereita kuten E.coli ja Staphylococcus aureus. Katajasta voi olla apua kivun ja tulehdusten lievityksessä. Katajanmarjat alentavat verenpainetta, ehkäisevät tyypin 2 diabetestä ja parantaa veren rasva-arvoja. Kasvi lisää hien- ja virtsaneritystä sekä sapen ja mahahapon eritystä. Katajaa voidaan käyttää flunssan aikana höyryhengittämällä tai kylvyissä. Kataja on melko kuivaava ja lämmittävä kasvi, joten se sopii erityisen hyvin esim. limaisen yskän hoidossa. Siitä on apua myös keuhkoputkentulehduksen ha hengenahdistuksen hoidossa. Katjanmarjat virkistävät kaamosaikana.
Käytä katajaa kohtuudella ja muista jokaisenoikeudet
Marjoja saa kerätä jokaisenoikeudella, mutta oksia ei. Maahan pudonneita oksia saa kerätä. Katajaa ei tule käyttää pitkäaikaisesti, suuria määriä, raskaana tai jos kärsii korkeasta verenpaineesta sen sisältämien hartsien takia. Marjoja ei pitäisi syödä päivän aikana enempää kuin 4-8 kappaletta niiden sisältämien hartsien takia. Munuaisvikaisen ei kannata käyttää katajaa, sillä hartsit rasittavat munuaisia. Katajaa ei pidä sekoittaa rohtokatajaan. Marjat ovat myrkyllisiä koirille.
Katajan kauniit haltiat
Suomalaisessa kansanperinteessä katajaa pidetään kotia suojaavana puuna ja se edustaa vahvasti hyviä voimia. Katajanoksan ripustaminen oveen pitää pahat voimat ja sairaudet loitolla. Vanhalla kansalla on ollut tapana savustaa kotien huoneet torstaisin katajasavulla. Kataja suojelee myös luonnossa kulkijaa, joten sen läheisyydestä on hyvä hakea turvaa öisin.
Sanotaan, että katajalla on kauneimmat haltijat. Katajan hyviä haltijoita on muistettu viljasadon ensimmäisille jyvillä, juhlapäivän oluella ja ruualla, sekä synnyttäneen naisen ensimmäisellä maidolla. Kataja edustaa myös sitkeyttä ja selviämistä, sillä se voi elää yli 1000-vuotiaaksi ja kasvaa myös karuissa oloissa.
Suomessa katajasiirappi ja -mehu ovat olleet rahvaan yleislääkkeitä. Katajauutteilla on hoidettu käärmeenpuremia ja tehty loishäätöjä. Katajasalvalla on myös helpotettu kolottavia niveliä ja lihaksia.
Kokeilee katajaa näin
Katajasuitsuke
Valmista katajasuitsukkeita ja polta niitä siivouksen yhteydessä ja muuten vain kun kaipaan tunnelmaa. Tuoksu on miellyttävä havuinen ja pehmeä. Kataja rätisee mukavasti palaessaan.
Valmista suitsukkeet käärimällä katajanoksia puuvilla- tai sisalnaruun. Anna kuivua pari viikkoa ennen polttamista. Voit yhdistää katajaa suitsukkeissa myös muiden kasvien kanssa.
Katajasalva kolottaville lihaksille ja niveille
Valmista salvaa mehiläisvahasta, MCT-öljystä ja katajanmarjoista seuraavan ohjeen mukaan:
* 3rkl katajanmarjoja
* 4dl MCT-öljyä
* 50g mehiläisvahaa
Lämmitä öljyä ja marjoja vesihauteen päällä kulhossa miedolla lämmöllä 3 tuntia. Siivilöi marjat pois, ja sulata mehiläisvaha puhdistettuun öljyyn. Voit lisätä seokseen tipan katajan eteeristä öljyä (Frantsila). Kaada sulanut seos puhtaaseen purkkiin, joka oon pesty ja kuivattu huolellisesti. Puolen tunnin päästä voide on jähmettynyt ja valmis käytettäväksi.
Katajaa ja muita kasveja kevään kursseilla
Kevään kurssit lähenevät ja ilahduttavan moni on jo ilmoittautunut mukaan. Ennen toukokuun maastokursseja inspiroidutaan vielä yrttikosmetiikan valmistuksesta tunnelmallisessa Villa Blomissa Kauniaisissa. Tulethan mukaan oppimaan katajasta ja muista luonnon ihanuuksista <3